Είναι κάποιες νύχτες σαν κι αυτή που θέλεις να γράψεις κάτι αλλά δεν σου βγαίνει τίποτε . Ίσως είναι η απογοήτευση που αισθάνομαι για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου και που βλέπω ένα λαό να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου . Έχω τόσα πολλά στο κεφάλι μου που δεν μπορώ να τα βάλω σε μία σειρά και δεν ξέρω από πού να αρχίσω . Σκέφτομαι να κάνω τον προφήτη και να προβλέψω το μέλλον . Το πολιτικό μέλλον . Όμως σε μία «ρευστή  κοινωνία» που λέει και ο γέρο Μπάουμαν είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κάνεις προβλέψεις .

Μέσα σε μία παγκόσμια κοινότητα που δεν έχει τίποτε να περιμένει από τους πολιτικούς της δηλαδή δεν έχει μέλλον , η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση . Θα πληρώσει και αυτή το τίμημα . Οι Έλληνες πληρώνουν ήδη το τίμημα της δικής τους ανικανότητας . Το χρέος των Ελλήνων είναι κυρίως αξιακό και όχι οικονομικό . Οι Νεοέλληνες τους οποίους έχω στο παρελθόν αποκαλέσει «νεοραγιάδες«, κατάφεραν με πολύ πρέπει να πω , κόπο , να γίνουν τελικά ζητιάνοι . Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο . Ακόμα και όταν ήθελαν να γλυτώσουν από τους Τούρκους ζητιάνεψαν βοήθεια από τους τότε δυνατούς . Οι νεοραγιάδες πληρώνουν τώρα τους ανίκανους πολιτικούς που οι ίδιοι έθρεψαν . Την ψεύτικη περηφάνια τους και το σήκωμα της μύτης τους . Πληρώνουν τη λαμογιά τους και τον κακό μιμητισμό τους . Πληρώνουν την μηδενική αυτογνωσία τους και το ότι ποτέ δεν απαίτησαν την αλήθεια για τίποτε αλλά δεχόντουσαν πάντοτε τις ιδέες των κυρίαρχων ως κυρίαρχες ιδέες. Έτσι, απλά επειδή το είπε ο «μεγάλος». «Λεφτά υπάρχουν». Ένας λαός που δεν απαίτησε ποτέ να μάθει την αλήθεια για τίποτε και κρυβόταν άλλοτε κάτω από τις σημαίες των παρελάσεων και άλλοτε κάτω από τα πανό των κομματικών διαδηλώσεων , για ποιο λόγο να απαιτήσει σήμερα να του πουν την αλήθεια ; Μία ζωή σκοτάδι . Η χρεοκοπία των νεοραγιάδων δεν είναι οικονομική . Οι νεοραγιάδες ηττήθηκαν πριν απ’ όλα στο επίπεδο του πολιτισμού τους , της παιδείας τους και της κοινωνίας τους . Πάνω απ’ όλα όμως ηττήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο . Στον τόπο που ανακαλύφθηκε η φιλοσοφία και η δημοκρατία , ο νεοραγιάς είναι από καιρό ανίκανος να τις προασπίσει και να τις συνεχίσει . Αυτή είναι η κύρια αιτία των δεινών που αναγκάζεται τώρα να υποστεί . Μην αναζητούμε τους υπαίτιους στο πρόσωπο της Μέρκελ και του Σόϊμπλε . Είναι καλύτερα να κοιτάξουμε στον καθρέφτη . «Μα καλά , οι πολιτικοί δεν έχουν καμία ευθύνη;» μπορεί να ρωτήσει κάποιος . Βεβαίως και έχουν και προφανώς την μεγαλύτερη . Το θέμα όμως δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι «πολίτες» , πανάθεμά τους . Ξεκίνησαν ως «Πολίτες» την εποχή του Αριστοτέλη και του Επίκουρου , έγιναν ραγιάδες και γκιαούρηδες , μετά Νεοέλληνες και τώρα μπορεί ο οποιοσδήποτε να τους αποκαλεί νεοραγιάδες . Δεν μπορεί φυσικά κανείς να αμφισβητήσει ότι όλα αυτά τα χρόνια έγιναν μεγάλα επιτεύγματα αλλά οφείλονται κύρια στις δυνατότητες του καθενός και στην τύχη του νεοραγιά που όμως την αποδίδει σχεδόν πάντα στο Θεό της Ελλάδας .

Η συνεχής τοποθέτηση ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί , είναι περισσότερο μία βολική τοποθέτηση και λιγότερο μία τοποθέτηση ευθύνης . Οι αγανακτισμένες κραυγές είχαν ως στόχο να καλύψουν την ενοχή των ίδιων των αγανακτισμένων ώστε να τεθούν στο απυρόβλητο οι όποιοι συγκεντρωμένοι . Η πραγματική οργή που κατέκλυσε τους πάντες , καπελώθηκε πολύ γρήγορα και στη συνέχεια έμοιαζε με πανηγύρι εορτασμού αγίου . Οι νεοραγιάδες έψαχναν ένα άλλοθι και το βρήκαν στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων . Δεν μπορούμε πάντοτε να ρίχνουμε το βάρος της ευθύνης μας στα ΜΜΕ ή στην κοινωνικοποίηση . Υπάρχει η πραγματικότητα που είναι απτή και που σε καλεί να την αλλάξεις , «πολίτη» μου . Πόσες φορές ψήφησες τους ίδιους απατεώνες που σου έταζαν ότι δεν θα σε ξεβολέψουν ; Συμμετείχες σε αυτή τη διαδικασία υπερθεματίζοντας και εκλέγοντας αυτούς που κατόπιν εορτής αποκαλούσες ψεύτες , κλέφτες και προδότες . Εσύ δεν ήσουν που έχωνες την κεφάλα σου σε κομματικές «τρούπες» προκειμένου να βολευτείς σε καμιά θεσούλα του δημοσίου που τώρα κατακρίνεις επειδή τελικά δεν βολεύτηκες ; Εσύ δεν ήσουν που μας έκανες επίδειξη τις κομματικές λαμογιές σου και που μας παρουσίαζες τους παράνομους καρπούς σου ως επίτευγμα διασυνδέσεων; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά είναι αυτονόητες . Για ποιο λόγο τότε κλαις και οδύρεσαι; Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι η ευθύνη του νεοραγιά είναι μεγαλύτερη από αυτή των πολιτικών . Είναι σαφώς μικρότερη αλλά υπάρχει . Αυτή είναι η ουσία .

Η έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής είναι χαρακτηριστικό του νεοραγιά . Εξίσου χαρακτηριστική είναι η κοντή του μνήμη και η ικανότητά του να μεταβιβάζει τις ευθύνες και να δικαιολογεί τον εαυτό του . Ζητά από τους πολιτικούς να αλλάξουν πολιτική γραμμή και πολιτική στάση , μία απαίτηση που τελικά αγγίζει τα όρια όχι της ανοησίας , αλλά της μαλακίας!! Είναι σα να ζητάς από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο να αναστήσει το θύμα του και να αποθεραπευτεί . Αν το καταφέρει θα τον συγχωρέσεις και θα του κάνεις και ένα τραπέζι για την καλή διαγωγή του . Το αστείο είναι ότι πάντα του κάνεις το τραπέζι χωρίς να έχει κάνει τίποτε από τα παραπάνω γιατί η κοντή σου μνήμη σε στέλνει πάλι στην κάλπη .

Έχω γράψει και έχω πει (σαν δημοσιογράφος μιλάω) πολλές φορές για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος . Μάλλον οι περισσότεροι την ανάγκη για αλλαγή την εκλαμβάνουν ως ανάγκη αλλαγής σε πρόσωπα και όχι στη διαδικασία . Η αλλαγή στα πρόσωπα δεν επιφέρει τίποτε το ουσιαστικό αφού εκτός από τους νέους που θα αλλοτριωθούνε από την εξουσία , οι αποτυχημένοι πολιτικά , προϊόντος του χρόνου θα επανέλθουν . Βλέπε ως παράδειγμα τον ΓΑΠ που επανεκλέχτηκε . Ο πολιτικός εξαγνισμός που εδράζεται στην κοντή μνήμη και στην κομματική συναλλαγή αποτελεί μία πέρα για πέρα νόθευση της πραγματικής δημοκρατίας και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο νεοραγιάς δεν έχει ιδέα για το τι είναι πραγματικά η δημοκρατία . Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν θέλεi να αλλάξεi το πολιτικό σύστημα , όχι γιατί δεν μπορεί , αλλά γιατί αν περάσουμε στην άμεση δημοκρατία δεν θα μπορεί να μεταθέσει την ευθύνη . Αυτή τελικά πρέπει να είναι η πραγματική αιτία που δεν θέλει να αλλάξει . Δεν θα καθίσω τώρα να κάνω ανάλυση για το τι είναι άμεση δημοκρατία , άλλωστε υπάρχουν ικανότεροι από μένα γι’ αυτό . Τώρα θέλω να πω άλλα .

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες κομματόσκυλα και βολεψάκηδες . Υπάρχουν και οι τίμιοι Έλληνες . Είναι αυτοί που μάχονται για το ψωμί τους , την οικογένειά τους και την πατρίδα τους . Μάχονται γιατί αυτό ξέρουν , μόνο αυτό έμαθαν . Δεν τους ενδιαφέρει αν θα χάσουν ή αν θα κερδίσουν . Απλά μάχονται . Ξέρουν ότι πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα από κανένα κόμμα ή από το κράτος . Κάθε πρωί , κάνουν το σταυρό τους και ξεκινούν για το μεροκάματο . Είναι οι άνθρωποι του μόχθου , οι νοικοκυραίοι . Γιατί πρέπει οι πολιτικοί να τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια ; Είναι άνθρωποι ταπεινοί , ήσυχοι ,που ποτέ τους δεν δημιουργούν προβλήματα στο σύστημα ή στους πολιτικούς . Είναι καλοί άνθρωποι . Είναι τα παπάρια μου !! Μέσα στην αιώνια δουλοπρεπή ταπεινότητά τους και τον σκυβωκεφαλισμό τους , επιτρέπουν σε ένα σύστημα να τους γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να μην τους δίνει ποτέ σημασία . Περπατούν στο δρόμο και σκέφτονται συνέχεια «τι πάθαμε» αλλά δεν σηκώνονται ποτέ από τον καναπέ τους επειδή «δεν έχουν καμία δουλειά» με όλους αυτούς που φωνάζουν . Οι ίδιοι κατέστησαν τους εαυτούς τους τον εύκολο στόχο των πολιτικών . Θα πάνε πάλι να ψηφήσουν τους ίδιους «μπας και δούνε άσπρη μέρα». Έχουν και αυτοί την ευθύνη τους επειδή ακριβώς δεν κάνουν τίποτε . Δεν συμμετέχουν σε τίποτε . Είναι σαν τους Εβραίους που έσκυβαν το κεφάλι και πήγαιναν στους φούρνους πιστεύοντας ότι με αυτή τους τη στάση θα πάνε στον παράδεισο . Θα πεθάνουν τελικά , ήσυχοι αλλά όχι ελεύθεροι .

Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου και δυσκολεύομαι να τα βάλω σε σειρά εξαιτίας του εκνευρισμού μου . Θα σταματήσω εδώ γιατί αισθάνομαι ότι αρχίζω περισσότερο να βρίζω και λιγότερο να γράφω . Ότι και να γίνει πάντως , εγώ θα συνεχίσω να ελπίζω . Θα περιμένω να έρθει η νύχτα που θα ακούσω τις φωνές στους δρόμους και θα μυρίσω τον καπνό. Ακόμα και τότε , αν τίποτε δεν αλλάξει , τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει . Δεν θα καθόμαστε πλέον με τον πούτσο κραμασμένο , γαμώ την πουτάνα μου . (Φτού!! Πάλι έβρισα . Ώρα να φεύγω.)

Advertisements