Έπιασε καλοκαιράκι και είπα να γράψω καμιά μαλακία γιατί πολύ στο σοβαρό το έχω ρίξει και δε μου πάει . Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω κάτι που να έχει σχέση με το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι . Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου κι έτσι θα γράψω ό,τι μου κατέβει .

Θυμάμαι όταν πήγαινα σχολείο , από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μάθαινα για τον μεγάλο ελληνικό πολιτισμό , τους μεγάλους έλληνες φιλοσόφους , τους αρχαίους έλληνες ιστορικούς κλπ. . Στο γυμνάσιο άρχισα να μαθαίνω μέσα από αρχαία κείμενα (όχι φυσικά τα πρωτότυπα) τον λόγο των αρχαίων ελλήνων , τον οποίο φυσικά βαριόμουν , όπως οι περισσότεροι άλλωστε , με αποτέλεσμα να μην μπορέσω ποτέ να καταλάβω την μεγάλη αξία των κειμένων αυτών . Τα χρόνια πέρασαν πιστεύοντας ότι ο κόσμος μας εκτιμά ως λαό και μας σέβεται για αυτόν των μεγάλο πολιτισμό που παραδώσαμε στην ανθρωπότητα . Παππάρια !!Κανείς δεν μας σέβεται , αντίθετα μας αποκαλούν απατεώνες και κλέφτες , τους μεγαλύτερους κομπιναδόρους της γης . Ανίκανους να διαχειριστούμε ένα τόσο μεγάλο θησαυρό τον οποίο εμείς , οι λεγόμενοι “νεοέλληνες”, τον πετάξαμε στα σκουπίδια . Εδώ που τα λέμε είμαστε κομπιναδόροι και λαμόγια του κερατά . Είναι το κλίμα τέτοιο , δεν φταίμε εμείς .
Αντί λοιπόν να πουλάμε κανονικά τον πολιτισμό μας , πουλάμε ήλιο και θάλασσα , την απίστευτη ελληνική φιλοξενία που χρεώνει το νεράκι 5 euro στον “ηλίθιο” και «απολίτιστο» Άγγλο που και αυτός με τη σειρά του νομίζει ότι κρατά τον κόσμο στο ένα του χέρι .
Οι «απολίτιστοι» , μας έμαθαν να αγαπάμε την δουλοπρέπεια και αντί να είμαστε λαός που εμπνέει σεβασμό και κύρος , γίναμε αυτοί που τους ξεκουράζουν κάθε καλοκαίρι . Είμαστε υπερήφανοι που κάθε καλοκαίρι έρχονται οι ορδές των βαρβάρων από το βορρά , γίνονται κουρούμπελο από το πολύ ουίσκι , τη μπύρα και το ούζο και κυκλοφορούν ξεβράκωτοι στους δρόμους των ελληνικών νησιών δείχνοντας τα μπελερίνια τους , στους περαστικούς . Δεν γνωρίζεις αναγνώστη μου τι θα πει «μπελερίνια» ; Έλα ρε!!
Από την άλλη πλευρά , κάνουμε μουσείο για την Ακρόπολη , την στιγμή που οι υπάλληλοι των αρχαιολογικών χώρων την κλείνουν και απαγορεύουν την πρόσβαση γιατί είναι απλήρωτοι δύο ολόκληρα χρόνια . Οι υπάλληλοι του μουσείου όμως πληρώνονται κανονικά αφού είναι όλοι από την Καλαμάτα . Τώρα , τι σημασία έχει αυτό , θα το καταλάβεις όταν σου πω ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν υπουργός πολιτισμού κατά την περίοδο των προσλήψεων .
Α!! Μην ξεχάσω το βασικότερο : κάναμε και εκπομπές για τον μεγαλύτερο Έλληνα Πολίτη και μιλάγαμε για το Σωκράτη και τον …Ζαγοράκη ταυτόχρονα! Θυμάσαι «πολίτη» μου . Το κανάλι της θάλασσας . Μόνο ένας λαός σαν εμάς μπορεί να βγάλει στην ίδια εκατοντάδα τον Καστοριάδη , τον Παππαδόπουλο και τον Ζαγοράκη ταυτόχρονα . Αν μπορούσαμε θα βγάζαμε και τη Βανδή ή το Σάκη αλλά το έργο τους και η προσφορά τους δυστυχώς θα αναγνωρισθούν μετά θάνατον όπως γίνεται με όλους τους μεγάλους!! Το μεγάλο μας λάθος πάντος , είναι ότι στην εκατοντάδα τότε , δεν μπορούσαμε να βάλουμε τον Λιάγκα ρε πούστη μου . Τον Λιάγκα ρε παιδιά ; Είναι ο μοναδικός παρουσιαστής που κατά τη διάρκεια της σαιζόν παίρνει δώδεκα κιλά από το πολύ φαγητό που τρώει στις εκπομπές του . Άσε η μύτη του . Είναι κρίμα .
Είμαστε περήφανοι για την βαριά βιομηχανία μας και κάνουμε και συζητήσεις για να λύσουμε τα προβλήματά της . Θα πέσουν οι τιμές των ξενοδοχείων ; Όχι ! Αντί γι’ αυτό θα ρίξουμε τους μισθούς των υπαλλήλων των ξενοδοχείων. Θα έχουμε charters από το εξωτερικό ; Θα πιουν μπύρα οι Γερμανοί ή μήπως οι Άγγλοι δεν θα βρουν κανένα να τους εξηγήσει τι σημαίνει στα ελληνικά «κολόμπος» ; Μην κάνουμε καμιά απεργία και δεν προλάβουν οι Ευρωπαίοι να φάνε κανένα κοντοσούβλι ή καμιά παραδοσιακή νησιώτικη πίτα .
Εδώ που τα λέμε βέβαια , τις σουηδέζες , μόνο εμείς ξέρουμε να τις κουμαντάρουμε στο κρεβάτι . Μόνο οι Ελληναράδες μπορούν να ξεχωρίσουν με την αφή το σουηδικό από το γερμανικό ή το εγγλέζικο κολωμέρι . Μη λέμε μαλακίες τώρα . Αυτά τα πράγματα είναι χρόνια τώρα ξεκαθαρισμένα . Γενικά με τις βόρειες τα πάμε καλά .
Όταν θέλουμε να παραδειγματιστούμε από κανένα σχολείο της προκοπής , βόρεια πηγαίνουμε , στη Φινλανδία και κάνουμε ρεπορτάζ γιατί είναι λέει το καλύτερο σχολείο στον κόσμο . Μαλακίες . Πήγαινε ρε Τσίμα στο Περιστέρι ή στο Πέραμα , που πήγες μέχρι τη Φιλανδία για να βρεις σχολείο . Τι να μας πουν αυτοί ρε ; Που τον έμαθαν αυτοί τον Πλάτωνα που θα μας κάνουν και μάθημα ; Αντί να ρωτήσεις τη Διαμαντοπούλου να σου πει πως γίνεται με την παιδεία πήγες στους ξενέρωτους ; Αυτοί μόνο για καμιά βόλτα στις λίμνες είναι , άντε και για καμιά Nokia! Ξέρουν αυτοί να φάνε τα μάτια από το αρνάκι , όχι σε ρωτάω ξέρουν; Edo einai to likno tou politismou reeeeeeee !!!!
Άσε η Ολυμπιάδα . Που την έμαθαν αυτοί ρε παιδιά την Ολυμπιάδα ; Εμείς τους τη μάθαμε . Ήξεραν αυτοί από «Ολυμπιακό» πνεύμα , ήξεραν από «Παναθηναϊκό» πνεύμα ; Αυτοί χρησιμοποιούσαν το τρέξιμο μόνο όταν τους έπιανε κόψιμο από τα πολλά βελανίδια . Τώρα βέβαια , αυτοί κονομάνε από τις ολυμπιάδες και εμείς εδώ ψωμολυσσάμε , οπότε : «Κουβεντίαζε με τα αρκίντια μου» , θα μου απαντήσει ο εγγλέζος , που τόσο καιρό στην Ελλάδα έμαθε και δυο κουβέντες να λέει .
Εφέτο , δεν θα πάω διακοπές , όπως και οι περισσότεροι Έλληνες . Αποφασίσαμε αντί γι’ αυτό να καθίσουμε στο σπίτι μας και να μελετήσουμε Αριστοτέλη . Έρχεται βαρύς χειμώνας , με πολύ ξύλο και δακρυγόνο και πρέπει να προετοιμαστούμε . Όταν με το καλό θα κατέβουμε στις πορείες , θα έχουμε ένα σημαντικό υπόβαθρο γνώσης που θα μας επιτρέπει να συζητήσουμε με τον μορφωμένο ματατζή πριν μας ρίξει τη ροπαλιά .
Σοβαρά τώρα : αφού θα καθόμαστε στα χωριά μας , γιατί και αυτά σπίτια μας είναι , ας περάσουμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά . Μην το ρίξουμε μόνο στο φαγητό και στο πιοτό . Ας διαβάσουμε και κανένα βιβλίο σοβαρό . Τόσα διαφημίζονται από την τηλεόραση . Μυθιστόρημα , βιβλία μαγειρικής , ξένη λογοτεχνία κλπ. Μην ξεχάσουμε και τις τούρκικες σειρές τηλεόρασης , που υπάρχουν και σε βιβλία . Στην μεγάλη ανάγκη διαβάστε τη Σπιναλόγκα ρε παιδιά . Να ενημερωθούμε και για τις μεταγραφές των ομάδων , γιατί είπαμε , έρχεται βαρύς χειμώνας . Εγώ , αφού δεν θα μπορώ να κλάνω πλέον μέσα στην πισίνα του ξενοδοχείου και να κοιτάζω τις μπουρμπουλήθρες , θα κλάνω μέσα στη θάλασσα με φόντο το απέραντο ελληνικό γαλάζιο . Γιατί εδώ που τα λέμε , μόνο η δική μας θάλασσα είναι γαλάζια .
Ότι και να γίνει , τον έχουμε τον πολιτισμό ρε πούστη μου , τον έχουμε ! Τι άλλο να γράψω ο σαλτιμπάγκος ;;;

Advertisements