Σήμερα το πρωί , εντελώς τυχαία έπεσα πάνω σε μία είδηση που ομολογώ ότι με τάραξε . Μία γιαγιά αυτοπυρπολήθηκε στη Ζάκυνθο . Διαβάζοντας την είδηση , καταλαβαίνεις αμέσως ότι επρόκειτο για μια γυναίκα που αν μη τι άλλο είχε αξιοπρέπεια . Ήταν ογδόντα ενός ετών . Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί που αυτοκτονούν εξαιτίας της παρούσης οικονομικοκοινωνικής κατάστασης . Γιατί με πείραξε τόσο πολύ η αυτοχειρία μιας ηλικιωμένης ; Γιατί άντεξε τόσα δεινά στα ογδόντα ένα χρόνια που έζησε , αλλά δεν άντεχε άλλο το να είναι βάρος στους δικούς της ανθρώπους .

Υπήρχε άραγε κάποιος ή κάποιοι που να μπορούσαν να την βοηθήσουν ώστε να μην φτάσει εκεί που έφτασε ; Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που βιώνουν την ίδια κατάσταση με την ηλικιωμένη Κυρία που έφυγε ; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι δυστυχώς… ΝΑΙ!!

Πόσοι ακόμα πρέπει να φύγουν με αυτόν τον τρόπο ώστε εσύ που μένεις πίσω “πολίτη” μου να καταλάβεις ότι η κοινωνία δεν αλλάζει με ευχολόγια , με φιλανθρωπικά γκαλά , ή με προσπάθειες τύπου “όλοι μαζί μπορούμε”. Όσα ρούχα και να χαρίσεις , όσα τρόφιμα και να χαρίσεις , πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την αξιοπρέπειά τους πάνω απ’ όλα . Όσες φορές και να δεις στην τηλεόραση το Λαζόπουλο , η κοινωνία δεν αλλάζει . Όσες φορές και να δεις στις ειδήσεις τους φτωχούς της Αφρικής , η κοινωνία δεν αλλάζει . Όσες φορές και να ψηφίσεις σε εκλογές , η κοινωνία πάλι δεν αλλάζει . Όταν κάνεις όλα τα παραπάνω , το μόνο που καταφέρνεις είναι να αναπαράγεις και να συντηρείς  το ίδιο σύστημα . Ζούμε και υπάρχουμε εντός ενός τυραννικού πολιτικού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος , που το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί τους δικούς του . Τους ειδικούς γελωτοποιούς του .

Όλα τα προηγούμενα χρόνια της “ευημερίας” και της “ανάπτυξης” σου είχαν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ανήκεις στο κοινωνικό κομμάτι της “οικονομικής ελίτ” , παρ’ όλο που τα δανεικά που έπαιρνες από τις τράπεζες ομολογούσαν το αντίθετο . Σήμερα όχι μόνο εργάζεσαι με μισθό που σου καταπατά την αξιοπρέπεια , αλλά συνεχίζεις να εργάζεσαι για λογαριασμό τους . Αν πάρεις λίγα περισσότερα από όσα παίρνει ο διπλανός σου , είσαι διατεθειμένος να κάνεις ακόμα και τον επιστάτη . Η οικονομική πρόοδος που τόσο πολύ αγάπησες και ευλαβικά προσκύνησες , σου αφαίρεσε όλα αυτά που θεωρούσες κεκτημένα . Έχεις γίνει το είδος του “πολίτη” που όχι μόνο παριστάνει πολλές φορές τον ειδήμονα , αλλά δικαιολογεί τα όσα υφίσταται θεωρώντας τον εαυτό του και τους υπόλοιπους γύρω του , συνυπεύθυνους .

Είναι συνυπεύθυνοι γιατί μοιάζουν με εσένα . Κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα και μοιρολατρικά περιμένουν την επόμενη περικοπή του μισθού τους . Αλλά κυρίως περιμένουν την οριστική καταβαράθρωση της αξιοπρέπειάς τους . Δεν σε προσβάλει ως άνθρωπο το ότι τόσοι άνθρωποι τρώνε μέσα από τα σκουπίδια . Τρώνε τα αποφάγια σου . Ακόμα και στο σκυλί που έχεις στο σπίτι σου , του μαγειρεύεις . Δεν σε προσβάλει ως άνθρωπο το ότι μικρά παιδιά εκδίδονται για ένα κομμάτι ψωμί . Σε προσβάλει όμως το ότι η ομάδα σου χάνει σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα . Σε προσβάλει ως πολιτισμένο άνθρωπο το ότι αυτά τα “κωλόπαιδα” οι Αναρχικοί καίνε κάθε λίγο το κέντρο της Αθήνας , αλλά δεν σου κάηκε καρφάκι για το ότι “κάποιοι” έκαψαν τη μισή  Πελοπόννησο . Ξέχασες πολύ γρήγορα το ότι αυτοί που ψηφίζεις σε αποκάλεσαν μαλάκα . Ούτε και τότε μπόρεσες να ανασύρεις την αξιοπρέπειά σου μέσα από το σακί με τις υποσχέσεις για το βόλεμα που ως στωικός σκλάβος περιμένεις όλα αυτά τα χρόνια . Είναι μάλλον πολύ βαθιά χωμένη . 

Η αξιοπρέπεια δεν είναι ατομική υπόθεση . Είναι συλλογική . Αξιοπρεπής είναι αυτός που ζει σε μία αξιοπρεπή κοινωνία . Αυτό το υπάρχον αίσχος , αποκλείεται από μόνο του να έχει αίσιο μέλλον . Καμία κοινωνία δεν αυτοκαταργείται . Εσύ πρέπει να διώξεις τους “παρείσακτους”. Εσύ είσαι η άφθαρτη αυθεντία που προσδοκάς να διακηρύξει τις νέες σταθερές , τις νέες βεβαιότητες . Κοντά σε σένα , και εγώ .   

Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιδράσουν . Απέναντι σε ηλικιωμένους που τους κλέβουν τα χρόνια που δούλεψαν . Απέναντι σε άστεγους , σε μετανάστες , σε παιδιά , σε άνεργους και σε όλους όσους είναι «χωρίς» Γράφω “έχουμε” γιατί είμαι και εγώ υπεύθυνος όπως και εσύ “πολίτη”μου . Η διαφορά μας έγκειται στο ότι εγώ το γνωρίζω . Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο , ζητάω έστω και καθυστερημένα μία μεγάλη συγνώμη από την Κυρία που έφυγε . Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω τώρα , αφού δεν έκανα ότι χρειαζόταν , όταν έπρεπε , μήπως και προλάβω το κακό . Αυτό και όσα άλλα έγιναν και θα γίνουν .  

Η γιαγιά που αυτοκτόνησε , ανήκε στις προηγούμενες γενιές  , τις οποίες πολλές φορές καταριόμαστε και ειρωνευόμαστε επειδή μας κληροδότησαν “τον κόσμο του τίποτα” .  Με την ίδια ακριβώς λογική , πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν πολεμήσουμε , όπως ακριβώς δεν πήραμε καμιά κληρονομιά , δεν θα αφήσουμε κιόλας .      

Advertisements